Elitloppet, egentligen Solvallas Internationella Elitlopp, har sedan år 1952 gått av stapeln den sista helgen i maj. Det är både Sveriges och en av världens största och mest prestigefyllda tävlingar inom trav. Tävlingen är ett så kallat grupp 1 lopp och håller därför högsta internationella klass. Sista söndagen i maj sker detta lopp och det lockar till sig många internationella tävlanden. Deltagarna är de 16 hästar som utmärkt sig lite extra under året och på så sätt får en inbjudan till loppet. Det är endast varmblod som kan deltaga.

Dagen då det är dags för Elitloppet så lottas hästarna in i två kvalheat och de fyra bästa i varje heat går vidare till själva finalen. Resultatet i kvalheatet påverkar hur kusken får välja startspår i finalen, ju bättre resultat i kvalet ju tidigare får kusken välja spår. Några timmar senare är det dags att avgöra vem som vinner Elitloppet. Prispotten har varit oförändrad sedan år 2008 och ligger på totalt tre miljoner kronor. De första gångerna, mellan 1952 och 1955, som loppet kördes låg prispotten endast på 30 000 kronor.

Elitloppet innebär folkfest

Helgen då Elitloppet sker är det travtävlingar under både lördagen och söndagen. Totalt brukar mer än 45 000 personer besöka arenan för att dricka och äta gott samtidigt som de spelar på trav. Det gör att det alltid är en mycket stor publik när finalen för Elitloppet körs. Under åren som har gått ligger Sverige i topp med totalt 24 segrar tätt följt av Frankrike som har 23 segrar. Italien, Tyskland, USA, Norge och Kanada kan också stoltsera med att de under årens lopp har lyckats att ta några segrar.

Elitloppet och rekord

Elitloppet samlar hästar i absolut toppklass vilket gör att det ofta blir väldigt snabba tider som avgör vem som blir segraren i loppet. År 2016 vann hästen Nuncio på en rekordtid som står sig än idag. Kusken Stig H Johansson har kört loppet totalt 28 gånger vilket ingen annan har gjort. Av dessa 28 gånger tog han sig från heaten till final totalt 24 gånger och har vunnit loppet hela sex gånger. Hästen som deltagit flest gånger är Xanthe som tävlat hela sju gånger i rad men aldrig vunnit.

Vilka hästar har flera segrar?

Det finns några hästar som har tagit den ärorika segern vid mer än ett tillfälle. Ingen häst har dock vunnit mer än vid två tillfällen. Totalt är det nio hästar som tagit dubbla segrar. Endast en av dessa, Timoko, har vunnit två gånger med mer än två års mellanrum mellan sina vinster. Hästen Spring Erom debuterade i Elitloppet då han var 12 år gammal vilket gör honom till den absolut äldsta debutanten i Elitloppet någonsin. Men det slutar inte där, i modern tid är han också den äldsta deltagaren i Elitloppet.

Elitloppet bjuder på trav i högsta klass

Elitloppet är ett ärofyllt lopp att vinna med riktigt stora prispengar. Det gäller att utmärka sig lite extra för att ens ha en chans att vara en av de som blir utvald till att deltaga i loppet. Människor från hela landet sluter upp till denna helg i maj för att njuta av trav i världsklass. Några hästar har lyckats vinna denna titel vid två tillfällen men ingen har lyckats ta en tredje seger än så länge. Sverige är det land som har flest segrar men är tätt följt av Frankrike.