Travsporten har varit populär i Finland sedan 60-talet då de första tävlingarna gick av stapeln för importerade varmblodshästar. Sporten tillhör en av landets mest populära med över 700 000 i årlig publiksiffra. Totalt finns det omkring 160 professionella travtränare i Finland samt tusentals amatörtränare. Spelet på hästar är stort med en årlig omsättning på över 200 miljoner euro.

Grupp 1-loppet Finlandia, eller Finlandia-Ajo som är det finska namnet för tävlingen, är Finlands största travlopp för varmblodshästar. Loppet, som kördes för första gången 1980, har under de senaste åren vunnits av svenska hästar. Tidigare i år var det Readly Express som kammade hem 2019 års upplaga av Finlandia-Ajo på Vermo travbana i Esbo.

Finsk travsport

Som idrottsgren är travsporten en av de mest populära i Finland. Statistiken talar sitt med en årlig publiksiffra på omkring 700 000. Det har gått närmare 50 år sedan travsporten på allvar fick sitt stora genombrott i Finland. Efter att ha börjat importerat varmblodshästar till tävlingar på 60-talet blev travloppen folkligt populära under 70-talet.

Idag finns det 160 professionella travtränare i Finland. Amatörtränare finns det cirka 7 000 av och travsporten genererar stora pengar. Årligen spelas det på trav för cirka 230 miljoner euro i Finland. Det finns 43 travbanor runt om i landet och den nationella travbanan är Vermo i Esbo, vilken även står värd för Finlandialoppet.

Finlandialoppets bakgrund

I Sverige kallar vi det berömda travloppet för Finlandialoppet medan det i Finland kallas för Finlandia-Ajo. Det körs en gång per år och sprinterdistansen, som är med autostart, är 1 609 meter. Första gången som loppet arrangerades var 1980 och sedan dess har Finlandialoppets körts en gång varje år. Travloppet är en internationell tävling med deltagare från hela världen.

Sedan den första tävlingen har Finlandia arrangerats på Finlands nationella travbana Vermo i Esbo stad strax väster om Helsingfors. Det är ett lopp för varmblodshästar och tävlingen körs i regel någon gång i april eller maj varje år. Till storleken är Finlandialoppet Finlands största travlopp och det ligger mycket prestige i den här tävlingen.

Finlandia – ett Grupp 1-lopp

Inom travsporten används begreppet grupplopp för att klassificera olika typer av tävlingar på internationell nivå. Finlandia-Ajo är ett Grupp 1-lopp, vilket är den högsta klassificeringen för travlopp i Europa. Det är ett bevis för att loppet är prestigefyllt och att prissumman ligger på en hög nivå (110 000 euro). Den näst högsta klassificeringsgruppen för europeiska tävlingar är grupp 2-lopp.

Finlandialoppet på Vermo travbana har alltså en hög rang när det gäller klassificering i Europa. Det kan dock vara värt att känna till att andra stora världslopp inte är inräknade. Några exempel är de nordamerikanska storloppen Hambletonian Stakes, John Cashman Memorial och Kentucky Futurity. Med det sagt är Finlandia-Ajo en internationell tävling som håller absolut världsklass.

Rekord i Finlandialoppet

Under årens gång har det slagits anmärkningsvärda rekord i Finlandialoppet. Giesolo de Lou och Napoletano är hästar som båda har vunnit travloppet två gånger. Snabbaste vinnartiden slogs 2017 då D.D’s Hitman kom i mål på tiden 1.09,8. Den kusk som kramat om segerbucklan flest gånger är fransmannen Jean-Michel Bazire. Han har vunnit loppet fyra gånger.

Senaste årens resultat

2019 års upplaga av Finlandia-Ajo kammades hem av den svenska hästen Readly Express med segertiden 1.10,5. Vinnarkusk var 43-åriga Björn Goop som till vardags driver stall Goop i Kil tillsammans med sin pappa. Sverige var även inblandat förra året då Finlandialoppet vanns av Pastore Bob. Bakom tömmarna satt då den erfarna travkusken och tillika proffstränaren Johan Untersteiner.