Välkommen att lära dig mer om Elitkampen. Nordisk Elitkamp är en tävling för nordsvenska travhästar, och har pågått ända sedan år 1986. Tävlingen utspelar sig en gång om året på Solvalla, i Stockholms län. Solvalla är en känd svensk travbana som dessutom är Sveriges nationalarena inom denna sport. Ett svårslaget nöje för den sanne hästälskaren!

Det är alltså ett lopp som sträcker sig över en bestämd sträcka på cirka 1640 meter. Tidigare var denna sträcka något kortare, nämligen på 1609 meter. Liksom namnet på loppet indikerar, Nordisk Elitkamp, så innebär loppet att alla nordiska kallblodshästar inkluderas, även om det körs i Sverige. Det kan bland annat finnas svenska, norska och finska deltagare.

Vinstpott för loppet

Det finns dessutom för varje lopp, en pott för vinnande deltagare. Denna vinstpott har varierat en del under åren. Vinnaren fick mellan år 1986 och 1992, en vinst på 100 000 kronor. Året därefter höjdes summan från 100 000 kronor till 150 000 kronor. År 2000 höjdes potten återigen, till hela 200 000 kronor.

Men på senare år har vinstsumman återigen höjts ett par gånger. Bland annat höjde man vinstsumman för första plats till 300 000 kronor. Även om det är många år mellan höjningarna är det en stor höjning för loppets prissumma. Inför år 2019 gjordes ytterligare en höjning till cirka 500 000 kronor för förstaplatsen.

Kallblodet som har vunnit fem år i rad

Eftersom detta lopp har pågått ända sedan 1986 har förstås en hel del lopp genomförts. Vi vill därför dela med oss av hur det tidigare har gått. Det finns flera olika vinnare från Sverige, Danmark och Norge, men det är några få som sticker ut mer än de andra, då de vunnit loppet fem gånger i rad.

År 1996 stod kallblodet Viesker som vinnare, med den finska kusken Karlo Ahokas. De var obesegrade i fem år innan deras vinnarsvit blev bräckt. Efter det finns det enbart ett ytterligare kallblod som har vunnit fem år i rad, och det är Järvsöfaks som var vinnare mellan 2002–2006, med kusken Jan-Olov Persson i sulkyn.

Rekord för loppet

Inom travsporten gäller det förstås alltid att vara snabbast, och under åren har resultattiden sjunkit markant. När Elitkampen startade 1986 var Alm Svarten vinnare på tiden 1.23.0. Rekordtiden för detta lopp ligger numer på tiden 1.18.5 och hålls av kallblodet Vitter med kusken Mika Forss, och de är fortfarande de som har bäst tid i Elitkampen.

År 2019 stod Tangen Haap som vinnare. Ett kallblod känt av de flesta travälskare. Trots bakspår lyckades Björn Karlsson och Tangen Haap vinna loppet. De var låsta under de första 1 000 meterna i loppet, tills de fick en lucka. I sista kurvan gick Tangen Haap om utvändigt, och spurtade förbi sina motståndare – vinnartiden blev 1.20.4.

Framtidsutsikterna för kallblod

Genom åren har varmblodiga hästar fått mer plats inom trav än kallblod. Nu börjar vi se en utveckling för kallbloden, och fler människor får upp ögonen för dem. Med legendarer som Järvsöfaks, Tekno Odin, Månprinsen A.M och Viesker har publiksiffrorna ökat, så även vinstpengarna för olika kallblodslopp. Kallblod går en ljus framtid till mötes, vilket uppskattas av många.

Historian om Järvsöfaks

Det är få hästar som är invalda i Hall of Fame, faktum är att där finns endast ett kallblod. År 1994 föddes Järvsöfaks, och dominansen började redan fyra år senare. Hingsten har vunnit många utmärkelser, men det mest uppseendeväckande är förstås de 42 raka segrarna, vilket än idag är ett världsrekord som aldrig kommer att glömmas.