Oslo Grand Prix är Norges förnämsta travlopp och är ett internationellt elitlopp. Tävlingen körs varje år i juni och den körs på Bjerke Travbane i Oslo. Bjerke Travbane är Norges nationalarena för travsporten och kan jämföras med Solvalla i Sverige. Oslo Grand Prix har körts sedan 1966 med tre avbrott, 1968, 1970 och 1977 och de svenska framgångarna har varit många. Periodvis har svenska hästar och tränare dominerat loppet. Åke Svanstedt har vunnit tävlingen fyra gånger och dessutom två år i rad. Även Erik Berglöf har vunnit Oslo Grand Prix två år i rad.

Prissumman för vinnaren i Oslo Grand Prix är hela 1,5 miljoner norska kronor. De hästar som får delta har kvalificerat sig tidigare och det är en hård kamp om de 10 startplatserna. Det körs alltså inga kvalheat utan det är utvalda elithästar som tävlar, allt satsas på det enda loppet. Loppen ingår i UET Masters Series som tidigare hette Grand Circuit Européen. UET Masters Series är en serie av flera stora travlopp runt om i Europa och Oslo Grand Prix är ett av de fyra Grand Slam-loppen som ingår i serien.

Mycket stora pengar på tävlingsdagen

Tävlingsdagen då Oslo Grand Prix avgörs körs ytterligare nio lopp av internationell karaktär och den totala prissumman den dagen på Bjerke Travbane är runt fem miljoner norska kronor. Det gör att dagen för Grand Prix är en av de mest penningstinna dagarna i travsporten överhuvudtaget. Banan är 1 000 meter lång och loppet går över 2 100 meter varför hästarna får springa lite drygt två varv för att komma i mål. I år, 2019, startades loppet med autostart och det blev en dramatisk tävling där vinnande häst ville galoppera på upploppet.

Ett dramatiskt lopp

Bollen är rund även i travsporten och det blev inte någon av de förhandstippade favoriterna som vann Oslo Grand Prix den 7 juni i år (2019). Vann gjorde Jorma Kontio med hästen Vitruvio. Det satt hårt åt efter att hästen började galoppera i den sista kurvan då det var 400 meter kvar av loppet. Varken publiken eller kommentatorerna kunde tro sina ögon då Vitruvio kom tillbaka ner i trav och började spurta på upploppet. Strax före mål hade han gått upp i ledning och hade en betryggande marginal i mål.

Segertippade men inte vinnare

I startfältet fanns några av världens bästa och snabbaste travhästar, bland dem några svenska. På plats var Björn Goop med Nadal Broline och de fick en bra start i andra ledet utvändigt och många förväntade sig att ekipaget skulle avsluta loppet starkt, men ingenting sådant hände. Hästen tappade orken och skrittade i mål, kanske var det något fel på den topprankade hästen. Förra årets elitloppsvinnare, Ringostarr Treb, var även han segertippad men redan vid upploppet var han chanslös. I stället var det Vitruvio, ägd av Alessandro Gocciadoro, som tog hem 1,5 miljoner norska kronor.

Böter för doping

Tyvärr dras travsporten fortfarande med dopingproblem, det trots att kontrollerna är rigorösa. Förra årets vinnare av Oslo Grand Prix, Urlo dei Venti, fastnade i dopingkontrollen. Hästen visade positivt för kortison vid dopingprovet och nu ett år senare får tränaren Gennaro Casillo bita i det sura äpplet och betala böter om 541 283 norska kronor. Bötesbeloppet är framräknat som en del av prissumman (som han inte fick) och insprungna pengar de senaste tre åren. Är du sugen på att spela på loppen under Grand Prix-helgen så brukar loppen ingå i ordinarie V75-omgång.