Svenskt Derby är Sveriges förnämsta galopptävling och den är även den äldsta. Tävlingen har genomförts sedan 1918 vilket betyder att den är över 100 år gammal. Endast 15 hästar startar i ett enda heat och det är naturligtvis stor konkurrens om de 15 platserna. I år, 2019, tävlades det den 14 juli och det blev spännande som vanligt.

Jägersro är den enda banan i Sverige som anordnar både trav- och galopptävlingar. Underlaget för galopp är numera dirt track som är ett underlag för alla väder, tidigare var underlaget gräs. Banan är ungefär 1 500 meter och den omsluter travbanan som är 1 000 meter. Jägersro är även Sveriges äldsta, stationära bana för hästsport.

Dagens sista tävling – Svenskt Derby

I Svenskt Derby får endast treåriga hästar delta, varje häst har alltså bara en chans att vinna den prestigefyllda titeln. Dagen då Svenskt Derby går av stapeln genomförs det flera galopptävlingar. I Svenskt Derby tävlar de treåringar som har högst rankingpoäng. Det finns emellertid många fler hästar som är väldigt bra och som tävlar tidigare under dagen.

Huvudloppet är 2 400 meter och samma dag avgörs även Svenskt Derby Consolation som rids på en lika lång bana. Det är en upplevelse att besöka Jägerso på dagen för Svenskt Derby och det finns aktiviteter både för barn och vuxna. Du kan också spela på din favorithäst och kanske kamma hem en slant också.

Årets vinnare

Den 14 juli avgjordes Svensk Derby på Jägersro och 2019 års vinnare heter Red Cactus och jockeyn Eduardo Pedroza. Red Cactus är tränad i Danmark och det var första gången tränaren Bent Olsen och ägaren Lone Kaj–Nielsen vann Svenskt Derby. Det var den bästa hästen och dessutom en perfekt ritt som ledde till segern.

Det är ingen tvekan om att Red Cactus är en vinnare. Han kom från Tyskland där han veckan innan vann det Tyska Derbyt. Två derbyvinster inom en vecka talar för sig själv. I det svenska loppet red Eddie Pedroza hästen invändigt och då upploppet började öppnades en lucka och de sista 100 metrarna var saken redan klar.

Så kom namnet till

Varför heter den framgångsrika hästen Red Cactus? Ägaren Lone Kaj–Nielsen berättar att han och hans tränare Bent Olsen åkte till Doncaster i England för att köpa en häst. Galoppsporten är större än trav i England och fina galopphästar föds upp runtom i landet. Tränaren Bent Olsen såg en häst som såg bra ut.

För att fira köpet gick de två till en restaurang för att äta middag. Restaurangen hette Western Cactus. Då de kom hem och skulle ge hästen ett namn kom de att tänka på restaurangen. I en bok om kaktusar hittade de en kaktus med stora vackra röda blommor och namnet fick då bli Red Cactus.

Hattparaden

Som en kul tradition ska du ha en rolig hatt på dig under derbydagen när du besöker Jägersro. Det finns till och med en tävling där de utser bästa Derbyhatt, tjusigaste par och den bästa barnhatten. I juryn för hattävlingen finner du Ann Wilson från Let’s Dance, Christina Holst från Emporia och Elin Jacobsson som äger butiken Hatthyllan i Malmö.

Svenskt Derby över 100 år

En vacker sommardag 1918 avgjordes Svenskt Derby för första gången. Delar av kungafamiljen fanns på läktarna och evenemanget drog 15 000 besökare. Spel på hästar om pengar var förbjudet då, men lagens långa arm nådde inte ända fram. Galoppens storhetstid var under 1940- och 50-talen och kungarna Gustav V och Gustav VI Adolf besökte tävlingen många gånger.