Svenskt Oaks är en galopptävling med anor från galopptokiga England sedan 1779, då det första Oaks gick av stapeln, dock i England. I Sverige genomfördes det första Oaks i Göteborg på Åby 1950. Tyvärr var Oaks tvunget att lämna Åby 1976 för att hamna på Jägersro i stället och Malmö blev istället värd för loppet. Oaks rids över 2 400 meter vilket är samma distans som Svenskt Derby och på samma bana, men Svenskt Oaks har inte riktigt samma stjärnglans som derbyt. Precis som derbyt är Svenskt Oaks bara öppet för treåringar, men dessutom bara för ston.

Banan som Svenskt Oaks rids på är Jägersros allvädersbana med ett underlag av dirttrack. Banan har en oval form och ett varv är cirka 1 500 meter. Innanför galoppovalen finns en travbana som i sin tur är 1 000 meter lång. Tidigare sprang galopphästarna på gräs men banan har lagts om till dirttrack. Underlaget fungerar inte för trav, därför finns det två banor. Jägersro är för övrigt den enda svenska banan som erbjuder både trav och galopp. På Jägersro är det ungefär 100 tävlingsdagar per år.

Svenskt Trav-Oaks

Sverige har faktiskt Svenskt Oaks går även av stapeln i trav och är ett av de större loppen för treåringar. Det räknas som ett klass 1-lopp, vilket är ett internationellt lopp, och är en av de tävlingar som många uppfödare vill att deras hästar ska starta i. Detta lopp går alltid av stapel i början av oktober under den så kallade Kriteriehelgen på Solvalla. Det är ett lopp som är indelat i heats och där det sedan körs ett finallopp med ett förstapris på 1,4 miljoner kronor. Loppet körs på medeldistans vilket är 2 140 meter och det är endast öppet för treåriga hästar. Genom åren har det tävlat en hel del hästar som sedan lyckats bra som äldre, men procentuellt är det faktiskt ganska få som lyckas. De hästar som många kanske sett på travbanorna senare är Fascination och Giant Diablo bland andra.

Resultat Svenskt Oaks 2019

Svenskt Oaks är en tävling för treåriga ston och den 4 augusti var det dags att visa framfötterna, eller kanske det ska kallas framhovarna, för treåringarna. Det var Nouvelle Lune, tränad av Wido Neuroth, som vann det dramatiska loppet. Hon är född i Tyskland men nu ville hon visa var skåpet ska stå i Sverige. Novelle Lune var med och sprang i Svenskt Derby en månad tidigare och slutade då på en sjätteplats. Segern i Svenskt Oaks gav 700 000 kronor i prispengar och kanske ställer Nouvelle Lune upp i Norskt Derby på Övrevoll.

Varför Oaks?

Namnet Svenskt Oaks kanske kräver en förklaring om hur namnet kom till. Namnet har sina anor från de tidiga engelska hästkapplöpningarna som var mycket populära. Det var greven av Derby som under en fest föreslog en hästkapplöpning som fick namnet efter egendomen The Oaks där kapplöpningen skulle gå av stapeln, The Oaks vilket betyder ekarna på svenska. Greven av Derby som ägde godset. som är beläget utanför Epsom, tävlade med sin egen häst under det första loppet 1779 och det var hans häst, Bridget, som vann. Sedan dess har det instiftats liknande lopp för treåriga ston runt om i Europa. Och som nämns ovan finns loppet idag även för trav. Som de flesta kända lopp har det ändrats sedan det ursprungliga loppet och just gränsen tre år är en av dessa ändringar som skett för att ge en mer rättvis tävling för de yngre hästarna.