St. Leger är ett av våra mest kända och klassiska hästkapplöpningslopp. I Sverige finns fem klassiska galopplopp, förutom St. Leger är det Svenskt Derby, Svenskt Oaks, 1000 Guineas och Jockeyklubbens 2000 Guineas. Klassiska lopp är en beteckning som kommer från England, där hästar av olika åldrar tidigare tävlade mot varandra. Det ansågs dock vara orättvist eftersom de yngre hästarna inte var lika fysiskt utvecklade och starka som de äldre och därför införde de lopp som var åldersbaserade. Därav kan jämngamla hästar tävla på lika villkor och en gång för alla avgöra vem som är bäst i årskullen.

Alla de ovannämnda loppen är prestigefulla lopp som tränare, hästägare och jockeyer alla drömmer om att en dag få stå som vinnare av. Det är många som vill ta åt sig den äran, men att få kalla sig vinnare av ett svenskt St Leger-lopp är dock få förunnat, det på grund av de specifika regler som gäller för att få delta. Utöver det är loppet ett riktigt styrkeprov för både häst och ryttare, som också kan fungera som en bra fingervisning om hur hästens framtida kapplöpningskarriär kommer att se ut.

Loppets premisser

Reglerna stipulerar att det endast är 3-åriga hästar som får delta i ett svenskt St. Legers-lopp. Loppet i sig avgörs över en lång sträcka på hela 2 800 meter. Det innebär en otrolig ansträngning för så pass unga hästar att kunna ta sig igenom ett så pass ansträngande lopp. För att klara det måste hästen vara vältränad, både fysiskt och mentalt. En erfaren jockey kan också göra stor skillnad, då denne kan lotsa hästen runt banan på ett bra sätt och förhoppningsvis ge den en bra upplevelse att minnas inför framtida lopp.

Var går St Legers av stapeln?

Eftersom St Legers är en anrik löpning som arrangerats under lång tid så har den avgjorts på flera olika banor under årens lopp. De första svenska St Leger-loppen arrangerades först på Ulriksdal men på 1950-talet avgjordes det istället på Åby. När Åbys galoppanläggning lades ner i slutet av 1970-talet flyttades St. Leger till Täby galoppbana i Stockholm. Här hölls loppet under många år men sedan 2016 så går St Leger av stapeln på Bro Park. Bro, den nya huvudstadsarenan, öppnade samma år och självklart ska en av Sveriges viktigaste löpningar ske på en av våra bästa banor.

St Legers i trav

Det är inte bara i galopp som svenska St Leger anordnas. Även inom travsporten tävlar de i St Leger. Och det är en lika prestigefylld tävling som avgörs en gång om året, sedan premiären 1967. Vanligtvis går loppet av stapeln någon gång under senhösten men exakta datum kan variera från år till år. Inom trav är loppet reserverat för 4-åriga hästar och är ett av de största inom trav för den årskullen. Flera framgångsrika travhästar har startat sina karriärer genom att vinna St Leger, bland annat Ego Boy och Queen L.

Delta i folkfesten

Precis som med alla stora lopp inom galoppsporten så handlar det inte bara om den sportsliga tävlingen – tävlingar av den här typen är också viktiga sociala tillställningar. Arrangemanget runt dem blir oftast till folkfester och åskådarna umgås, minglar och äter och dricker gott. Ofta är det också ett tillfälle att klä upp sig lite extra och bjuda in vänner och bekanta för att njuta av en spännande och underhållande dag på galoppbanan. Så se till att boka in årets St Leger om du vill njuta av vackra hästar, fantastisk sport och ha en riktigt trevlig dag!